SŁODKA PRAWDA O CZEKOLADZIE

Czekolada to nie tylko pyszny deser, ale także prawdziwe bogactwo składników kosmetycznych! Jaka jest historia czekolady i co sprawia, że ma takie cudowne właściwości?

Historia czekolady

To właśnie Meksyk jest kolebką czekolady i tam zaczyna się jej historia. Majowie i Aztekowie byli bowiem pierwszymi, którzy poznali właściwości kakaowca i zaczęli go uprawiać. Robili z niego gorzki napój i wykorzystywali go często w obrzędach religijnych. Do Europy czekoladę sprowadził Krzysztof Kolumb, ale nie podbiła ona od razu serc Europejczyków. Dopiero nowa, ulepszona receptura z dodatkiem cukru stała się hitem i ulubionym napojem. Czekolada w takiej formie, w jakiej my ją znamy (w tabliczkach) istnieje dzięki odkryciu holenderskiego chemika Coenraada Van Houtena, który opracował metodę produkcji kakao i wytłaczania masła kakaowego z miazgi kakaowej.

Właściwości kosmetyczne czekolady

Czekolada bogata jest w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Ziarna kakaowca zawierają węglowodany, flawonoidy, witaminy z grupy B, A, E, PP, kofeinę i teobrominę oraz magnez, żelazo i cynk. Czekolada natłuszcza, nawilża i odżywia skórę,  pozostawiając ją miękką i gładką. Jest doskonałym panaceum dla suchej, pozbawionej jędrności skóry. Znajdujące się w czekoladzie antyoksydanty hamują powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego i zanieczyszczeń powietrza. Dodatkowo, zawarty w tłuszczu kakaowym kwas linolowy spłyca zmarszczki oraz zmniejsza widoczność rozstępów i blizn. Skóra po zabiegach czekoladowych jest rozjąśniona, pełna blasku, gładka, nawilżona i miękka.

Dzięki zawartej w czekoladzie kofeinie i teobrominie, zabiegi i kosmetyki czekoladowe wspomagają wyszczuplanie, walkę z cellulitem, ujędrniają skórę. (Co stanowi pewien paradoks, bo czekolada, która jest spożywana w nadmiernej ilości, daje efekt całkowicie odwrotny 😉 )

Czekolada zawarta w kosmetykach usprawnia również obieg krwi i stymuluje przepływ limfy, pomagając usunąć nadmiar wody i toksyn z organizmu.

Co najważniejsze – czekolada również USZCZĘŚLIWIA, ponieważ dzięki zawartemu w niej selenowi i cynkowi, usprawnia funkcjonowanie komórek nerwowych i wytwarzanie ENDORFIN!

Reasumując – co robi czekolada dla skóry?

  • ujędrnia, wyszczupla, redukuje cellulit
  • zmiękcza, nawilża, odżywia, rozjaśnia skórę
  • spowalnia procesy starzenia się skóry

I na koniec – przepis na domowy peeling czekoladowy:

Uwaga – peeling jest dla osób z cerą suchą, bo ma właściwości silnie odżywiające skórę. Osoby z cerą tłustą raczej nie powinny go stosować (może prowadzić do zatykania się porów).

Składniki:

  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego

Należy dokładnie zmieszać składniki do uzyskania jednolitej masy, następnie nałożyć na twarz, lekko wcierając. Zmyć po 1-2 minutach letnią wodą. Po takim peelingu skóra od razu będzie gładka, miękka i odżywiona.

 

Kurację czekoladową „naskórną” watro wspomóc też drogą „doustną”, ale wybierając czekoladę gorzką z jak największą zawartością kakao i spożywając ją w nie za dużych ilościach.

Punkt Piękności zaprasza na masaż czekoladowy w promocyjnej, wakacyjnej cenie 104zł (zamiast 130zł) z okazji Tygodnia Meksykańskiego – więcej o podróży dookoła świata przeczytasz tutaj.